Skip to content

Zeg, ken jij de mossel(pan)?

Zeg, ken jij de mossel(pan)?

De Mossel, ik moest er vroeger niks van weten. Vond ze er gewoon niet lekker uit zien. Toch maar een keer eentje proeven, gebakken. Best wel lekker. Uitnodiging van mijn lieve vriendinnetje, kan heel goed koken… Kom ik daar, Mosselen op het menu! Verdorie, wil haar niet kwetsen, ze heeft zo haar best gedaan. Dus niet zeuren en gewoon eten. Ze heeft ze gemaakt met ketjap, misschien proef ik het dan niet zo, met een lekkere grote slok wijn valt het eigenlijk best mee. Het is ook wel erg gezellig eten moet ik toegeven. Je moet er gewoon niet te lang naar kijken.

 

Nu jaren later, eet ik een kilo in mijn eentje op. Heerlijk! En gezellig, met z’n allen om de pan met die schelpjes aan de gang, zelfs mijn kleine mannetje is er al gek op! Zien eten doet eten natuurlijk! Je kan ze op allerlei manieren klaarmaken: bakken, wokken of koken. Ik wok ze vaak, lekker makkelijk. Klein scheutje olijfolie, mosselen in de wok, deksel erop, keertje omscheppen en ze staan open: klaar om te smullen. Met bier of wijn, groente of kruiden, noem maar op. Kreeg laatst een tip, met verse pesto. Of met Gorgonzola. Nog niet uitgeprobeerd, maar zodra ik dat gedaan heb laat ik weten hoe het smaakt. Of dus zoals mijn vriendin het maakt met Ketjap. Sausje, stokbroodje erbij. Lekker wit wijntje. Een en al gezelligheid!

Dit jaar verkopen wij de Neeltje Jans mossel. Een echte Zeeuwse mossel met een supersmaak! Alleen bij de specialist verkrijgbaar. Deze mossel wordt gekweekt van zaadje tot mossel in de Oosterschelde. Wat ons aanspreekt aan de Neeltje Jans Mossel is dat hij echt uit Zeeland komt en dat dit bedrijf al jaren van vader op zoon met de mosselteelt bezig is. Een bedrijf met passie voor hun vak. Wij waren dit voorjaar in hun winkel die ze naast hun mosselkwekerij hebben en waren gelijk verkocht. Het enthousiasme van deze mensen werkt aanstekelijk.

De mossel is erg gezond en hij bevat erg weinig vet. Wel zijn sommige mensen allergisch voor mosselen. Dit komt door de hoge eiwitten. Vooral in het begin van het seizoen is het eiwitgehalte hoger. Ben je dus lichtgevoelig hiervoor zou je ze later in het seizoen wel kunnen eten. Het seizoen loopt van half juli tot half april. Als je ze buiten het seizoen koopt komen ze dus niet uit Zeeland, of zijn ze diepgevroren. Ze worden geleverd in gewichtsklasse, van groot naar klein: Goudmerk, Jumbo, Imperiaal, Super en Extra. Mosselen tijdens je zwangerschap? Vroeger zei men, dat je dat niet moest doen dat stamt nog uit de tijd dat ze niet goed gekoeld konden worden. Tegenwoordig is dit dus achterhaald, mits je ze gewoon goed gekoeld bewaard, kan je ze gewoon lekker eten, óók tijdens je zwangerschap!

Onze tip? Mosselen zijn een delicatesse. Ervaar het zelf.

Groetjes Angelique

Wijnadvies van Martijn:

Om nog meer te genieten van uw vismaaltijd vragen wij Martijn Lutjenhuis van Wijnkoperij Fine Fleur om zijn advies. De wijnen die geadviseerd worden, zijn bij Finefleur te verkrijgen (Europalaan Alphen aan den Rijn), maar ook bij ons in de winkel. Gemak dient de mens.

Genieten van een Nederlandse mosselpannetje ? Daar hoort een goed glaasje wijn bij.

Mijn advies: een Picpoul de Pinet. Heerlijk! Dit is een wijn uit Zuid-Frankrijk gemaakt van de Picpoul-druif uit het plaatsje Pinet. Een frisdroge, sterk fruitige witte wijn met in het aroma nuances van citrus. De sappige smaak houdt lang aan, de afdronk is geurig en evenwichtig. Gewoonweg geweldig bij mosselen maar ook bij andere vissoorten.

Wat dacht u van een Muscadet sevre et main sur lie bij de mosselen. De Muscadet-streek is vanouds de leverancier van droge witte wijnen die uitstekend passen bij de vele schelpdieren en vissoorten die in dit gebied veel worden gegeten. De betere Muscadet wijnen worden gemaakt volgens de ‘sur lie’-methode. Dat wil zeggen dat de wijn niet gefilterd wordt noch overgestoken op een ander fust. Daardoor blijft de wijn in contact met de lie (de gistcellen die naar de bodem van het fust zakken). Dit heeft een gunstige invloed op de smaak én de houdbaarheid van de wijn.

Kent u deze wijnen niet? Goed moment om ze eens te proeven bij een heerlijke mosselpan.

Laatste blogs

Jouw recept

Je naam*
Je e-mailadres*
Hoe heet je recept?*
Hoe lang duurt het om te maken?*
Voor hoeveel personen is dit recept?*
Wat voor maaltijd is het?*
Ingrediënt 1
Ingrediënt 2
Ingrediënt 3
Ingrediënt 4
Stap 1 (bereiding)
Stap 2 (bereiding)
Foto van het gerecht*
Maximum file size: 1 MB