Skip to content

Palingstory…

Palingstory…

Paling. Komt ie nog voor in Nederland?Wij vertellen u graag hoe het echt zit.

paling roken Palingen worden op de oceaan geboren en komen met miljoenen tegelijk aan onze kust. Die kust zit op slot met onze deltawerken, die zorgen dat wij droge voeten houden. Voor ons goed maar voor de paling erg jammer en dat is nog zachtjes uitgedrukt.

Gelukkig hebben we het Duurzaam Paling Fonds® (Dupan), die uitkomst biedt. Hoe gaat dat in zijn werk? Als u paling bij ons koopt gaat er van elke paling een klein bedrag naar het fonds. Het fonds brengt jonge paling (glas- en pootaal) over naar geschikte opgroeigebieden in Nederland. Dit jaar zijn dat er een kleine 9 miljoen. Deze palingen hadden zonder hulp nooit ons land in kunnen trekken. Het fonds ondersteunt ook wetenschappelijk onderzoek naar de paling, want er zijn nog veel witte plekken in de kennis van deze lange afstandszwemmer. In het najaar als de volwassen palingen weer terug willen naar zee helpen sport- en beroepsvissers met steun van het Dupan de volwassen paling (schieraal) “over de dijk”. Zo kan de volwassen paling zich weer voortplanten en komen er weer jonge palingen voor onze kust.

Hoe kan u als klant dus meehelpen?

U doet dat eigenlijk ongemerkt door paling te kopen bij Sluizeman. Wij verkopen heerlijke Wilde Ierse Paling. Deze wordt door middel van long-lines duurzaam gevangen. Long-lines is een manier van vissen met zeer geringe bijvangst. Daarnaast heeft het Ierse haakje een extra kromming zodat deze niet kunnen worden doorgeslikt door kleine palingen. Zo vangt men alleen de grotere palingen. Met de opbrengst van de paling worden extra glasalen aangekocht om daarmee het aantal palingen te vergroten. Tenslotte is het seizoen beperkt en laat men de volwassen paling in het najaar vrij uittrekken. Het is vrij bijzonder hoe de Ieren dat al jaren doen! Een goed voorbeeld van duurzaam beheer en dat al vijftig jaar lang.

Wilde Ierse paling is bijzonder lekker. Dit komt uiteraard door de manier van roken, traditioneel met hout en vuur. In Spakenburg komen elke werkdag verse Ierse palingen aan die nog ouderwets worden gerookt. Ook het fileren van paling gebeurt handmatig. Onze leverancier Spakenburg Paling zet zich als geen ander in voor het Dupan. Alex Koelewijn is wat je noemt een échte Palingheld!

Paling is ook weer zo’n vis die herinneringen bij mij naar boven haalt. Mijn opa was palingvisser, één van de laatsten uit Spakenburg. Hij ving ze niet alleen maar nam uiteraard ook altijd een maaltje mee naar huis, waar mijn oma ze schoonmaakte achter op de straat. Ik gruwel er nog van. Ik ben namelijk doodsbang voor ze als ze leven!. Ik ben licht getraumatiseerd, doordat mijn ooms me wat achterna hebben gezeten met levende palingen! Ze werden gerookt op de straat in een ton of rechtop in het pannetje gestoofd door mijn oma. Als ze eenmaal op mijn bord liggen is mijn angst altijd snel verdwenen. Vooral gerookt, vers uit het tonnetje, heerlijk. Dat je mondhoeken beginnen te jeuken van het zout en gezond vet! Mijn vader zat dan in zijn stoel en ik stond er als klein meisje naast te snoepen…Die heerlijke zachte brede paling van Spakenburg Paling doet mijn herinnering herleven.

Weetjes over de paling:

-Paling wordt waarschijnlijk geboren in de Saragossazee, ergens bij de Bermuda driehoek, dit weten we niet helemaal zeker.

-Paling wordt ook Aal genoemd, er is geen verschil in vissoort, het is gewoon plaatsgebonden… Paling en Aal is dus hetzelfde

-Paling is een gezonde vis, vol omega3 vetten, die goed zijn voor onze hersenen!

Eet smakelijk, Angelique

Laatste blogs

Jouw recept

Je naam*
Je e-mailadres*
Hoe heet je recept?*
Hoe lang duurt het om te maken?*
Voor hoeveel personen is dit recept?*
Wat voor maaltijd is het?*
Ingrediënt 1
Ingrediënt 2
Ingrediënt 3
Ingrediënt 4
Stap 1 (bereiding)
Stap 2 (bereiding)
Foto van het gerecht*
Maximum file size: 1 MB