Skip to content

Met de paplepel ingegoten… schol!

Deel 2

Met de paplepel ingegoten… schol!

De schol, wat een vis! Hij ziet er prachtig uit met zijn witte buik en bruine rug met oranje stippen. Hij zwemt gewoon in onze eigen Noordzee! Over de bodem, vlak bij de kust…als je je best doet kan je hem vanaf het strand gewoon vangen… met een netje. Laat hem wel weer los, het is nog een babyschol!! Hij moet nog groeien, geef hem die kans!!

 

Hij heeft zijn eigen smaak en geur die je overigens pas ruikt als je hem bakt. Heerlijk! Elke keer als ik een schol voor jullie bak moet ik denken aan vroeger. Hoe mijn oma in Spakenburgse klederdracht elke zaterdagmorgen heerlijke schollen bakte, in haar schuur… pannen vol voor de hele familie. Om de beurt kwam iedereen met zijn lege pannetje langs om hem gevuld weer mee naar huis te nemen. Ik stond erbij en keek ernaar…prachtig vond ik het.. en die geur!! Toen vond ik hem al heerlijk..later aten we ze thuis lekker op met aardappels en papstip (Spakenburgs bloempapje voor bij aardappels, lekker in combinatie met gebakken vis ) erbij…mmhh!!!

Soms maak ik het thuis nog net zoals vroeger en nodig nu mijn oma’s bij mij thuis uit..smullen doen ze dan! Ondertussen halen we herinneringen op, daar houden mijn omaatjes zo van. Later in mijn ‘puber-lijnperiode’, at ik mijn bruin/oranje vriendje gefileerd, in rolletjes gepocheerd, lekker mager.

Nu maak ik scholrolletjes met een stukje zalm, in een heerlijk sausje…jeetje wat kan je veel met schol. Weet je dat het ook zeer geschikt is voor kleine kinderen.

Schol heeft een neutrale smaak, maar wel zijn eigen smaak. En waar ik erg blij van word? Ik zie steeds meer mensen van mijn leeftijd en jonger ook weer een scholletje eten, ons eigen delicatesse uit onze eigen zee! Heel gebakken, gefileerd, als rolletjes, noem maar op. Er komt weer steeds meer interesse naar deze bijzondere duurzaam gevangen vis! Want wij bij Visspecialist Sluizeman, verkopen het liefst de goede vissen die op de juiste manier gevangen zijn in de goede vangstperiode!

 

Nog een paar ‘weetjes’ over de schol.

  • Van mei t/m december heb je verse schol. Daarna is de diepvriesschol een prima alternatief. Die wordt op zee vers ingevroren en smaakt ook prima, al gaat er natuurlijk niks boven vers!
  • De Schol is een platvis en is familie van de Tong. De eerste 6 weken zwemmen ze nog rechtop, totdat ze omvallen en dan blijven ze plat zwemmen.
  • In Belgie noemen ze hem de Pladijs; In Spakenburg noemen ze hem Sjol.
  • Al tientallen jaren vertoont de hoeveelheid schol in de Noordzee een op en neergaande lijn, voornamelijk veroorzaakt door het klimaat. De laatste jaren lijkt het bestand wel te exploderen en er is momenteel de hoogste stand ooit gemeten. De zeer grote vermindering van de visserij van de omringende Noordzee landen van de laatste 10-15 jaar zal daar zeker aan meegeholpen hebben. De diverse instanties en biologen die de hoeveelheden vis in zee monitoren adviseren dan ook al meerdere jaren een steeds hogere toegestane hoeveelheid vangst aan schol.

 

 

Nou lieve lezers en klanten, tot gauw!

Groetjes

Angelique Hendriks

(26 mei 2021)
_________________________________________________________________________________________
Dinsdagochtend 7 uur ‘s morgens.Ik ben onderweg naar de winkel. Mijn telefoon gaat,  Hung Up van Madonna (mijn ringtone) klinkt, mijn idool vanaf mijn 6e! Daar heb je mijn eigen Donna. ‘Mama, neem je zo’n vis mee vanavond die je koud en warm kan eten, met een graat en van die eitjes bovenin… Ook eentje voor Tom’.‘Tuurlijk schat’. Ze bedoelt een schol, die je lekker met je handjes op kan eten. Allebei hun eigen grote schol, want ze moeten er nog van groeien!

 

Schol, ik heb er al eerder wat over geschreven. Maar deze vis verdient wel wat extra aandacht. Het is een vis die zeker in mijn vis top-5 staat.  Een mooie platvis met een specifieke smaak. En wat ik ook belangrijk vind: hij komt van dichtbij, gewoon uit de Noordzee. Schol wordt de laatste jaren veel gepromoot en duurzaam gevangen. In 2013 heeft het bestand volwassen schol het hoogste niveau behaald sinds het eind van de jaren 50! Nederlanders zouden veel meer van deze vis moeten genieten vind ik zelf.

Noordzeeschol leeft op de bodem van de zee en leeft voornamelijk van weekdieren. De schol plant zich voort in de Zuidelijke Noordzee en in het Kanaal. De eitjes worden met de stroom naar het noorden gedreven. De kust van de van Noordzee en de Waddenzee is de  kinderkamer van de schol. Jonge schollen eten voornamelijk de in en uitstroombuisjes van Nonnetjes ( kleine schelpdiertjes). Als de schol ongeveer 3 jaar is zwemt hij vanaf de kust naar de Noordzee. Een schol zwemt grote afstanden. In de zomer zwemt hij in  de Centrale Noordzee waar veel voedsel te vinden is. En in winter trekken ze naar de Zuidelijke Noordzee om zich voort te planten.

In september is de schol op zijn best omdat hij dan lekker dik is. De meeste mensen die deze vis een keer proberen vinden hem gelijk lekker. Er wordt ook steeds vaker voor deze vis gekozen vooral voor de filet waar je heel veel kanten mee op kan. Toch gaat mijn voorkeur uit naar een hele gebakken schol. De smaak is dan het beste vind ik zelf. Er zitten ook geen kleine enge graatjes in deze vis. Hij heeft een stevige dikke graat in het midden waar je het visvlees zo vanaf eet. Een beetje te vergelijken met een tong. Hij is alleen iets minder stevig van structuur.

Schol is een matig vette vis, iets vetter dan kabeljauw.  Per 100 gram is dat ongeveer 2 gram vet. Vis/Schol bevat ook veel eiwitten. Eiwitten zijn erg belangrijk voor de vorming van aminozuren in het lichaam. Aminozuren zijn weer de bouwstenen van onze lichaamseiwitten. Vooral je spierweefsel, maar ook andere weefsels uit je lichaam bestaan uit eiwitten. Vooral sporters, hebben dus veel eiwitrijke voeding nodig.

Omdat september de maand van de schol is, hebben wij deze week diverse aanbiedingen/acties met deze vis. Doe net als mijn Donna en … je mag ze best met je handen eten!! Eet smakelijk.

Laatste blogs

Jouw recept

Je naam*
Je e-mailadres*
Hoe heet je recept?*
Hoe lang duurt het om te maken?*
Voor hoeveel personen is dit recept?*
Wat voor maaltijd is het?*
Ingrediënt 1
Ingrediënt 2
Ingrediënt 3
Ingrediënt 4
Stap 1 (bereiding)
Stap 2 (bereiding)
Foto van het gerecht*
Maximum file size: 1 MB