Skip to content

Witte heilbot, parel uit de Noorse fjorden!

Witte heilbot, parel uit de Noorse fjorden!

Deze week maar weer schrijven over een visje. En wat voor heilboteentje! Met Kerst hebben jullie haar bij ons kunnen zien liggen, een dame van 35 kg! Wat een bekijks had ze en …ze is helemaal opgegaan, we hadden zelf nog net 2 kleine stukjes. Een ware delicatesse is deze vis, en vooral als je zo’n mooie grote hebt, dan heb je lekkere dikke stukken. Je kan haar rauw eten, als sashimi. Maar gegrild, gebakken, of in de oven is ze ook heerlijk.

Wij hebben in de winkel altijd de Witte Heilbot. Deze wordt vers aangeleverd en is vaak met de longline-techniek gevangen. Je kan ook voor de zwarte Heilbot kiezen, maar die is altijd diepvries en van mindere kwaliteit dan de witte. Daar kiezen wij bewust niet voor omdat we bij Visspecialist Sluizeman voor vers en kwaliteit gaan.

We hebben de witte heilbot niet altijd op voorraad, het ligt een beetje aan de aanvoer en het is best wel een prijzige dame om in te kopen. Maar op bestelling doen we uiteraard ons best voor jullie om er eentje te krijgen. Meestal lukt dit wel! Omdat jullie in Alphen weten wat goed eten is kunnen wij haar goed verkopen en ligt ze steeds vaker bij ons in de vitrine.

De Heilbot is een echte roofvis en de grootste platvis. Ze zwemt in de Noorse Fjorden op de bodem. Ze kan bij uitzondering bijna 5 meter lang worden en wel 320 kg. Ze is bruin aan de bovenkant en wit aan de onderkant en ze is mooier en vriendelijker dan de zeeduivel om te zien. Maar minstens even lekker. Het is een vette vis met een zachte smaak. Gerookte heilbot is ook erg goed te doen en puur van smaak.

Naast de wildgevangen variant is de Sterling kweekvariant ook in opkomst. Dit is een kweekvis, die langzaam opgroeit in de open Noorse wateren. Middelen als antibiotica worden niet gebruikt. Ook een voordeel is dat je een constante en een stabiele aanvoer en kwaliteit hebt. Toch is de kweek van mindere kwaliteit dan de wilde variant. Vandaar dat wij er niet voor kiezen bij Sluizeman. De maand maart is de goede periode voor de vangst van de Heilbot, daarom is ze de vis van de maand.

Kom langs bij ons in de Baronie, voor een heerlijk nieuwe topper met Heilbot, Heilbot di Nocci! Zie onze aanbiedingen…

Groetjes Angelique

fileren heilbot

fileren heilbot

Laatste blogs

Jouw recept

Je naam*
Je e-mailadres*
Hoe heet je recept?*
Hoe lang duurt het om te maken?*
Voor hoeveel personen is dit recept?*
Wat voor maaltijd is het?*
Ingrediënt 1
Ingrediënt 2
Ingrediënt 3
Ingrediënt 4
Stap 1 (bereiding)
Stap 2 (bereiding)
Foto van het gerecht*
Maximum file size: 1 MB