Skip to content

Roodbaars een reuze goudvis…

Roodbaars een reuze goudvis…

De Roodbaars, prachtig om te zien. Mooie grote ronde kijkers. En een felle rood/oranje kleur. Hij past dus ook nog bij onze huisstijl. Wij hebben hem eigenlijk altijd wel in de vitrine liggen. Hij is erg smaakvol, en stevig van structuur. Hij heeft een grote eigenwijze kop en gevaarlijke stekels die je gevaarlijk en pijnlijk kunnen prikken. Een gevaarlijke jongen dus. 

 

Roodbaars de naam zegt het al, is een baarsachtige vis. Hij is het hele jaar te verkrijgen. Hij zwemt graag in fjorden, en dicht bij de kust. Als ze groter worden, kunnen ze ook nog wel dieper de zee in gaan, ze zwemmen altijd in groepen, en zijn gek op haring en diepzeegarnalen. Vandaar de heerlijke smaak. Ze worden maximaal een meter. Hij wordt ook wel schorpioenvis genoemd, om zijn gevaarlijke stekels.

Deze week brengen wij hem een beetje meer onder de aandacht, omdat het gewoon een erg lekkere vis is. Die wat ons betreft echt door iedereen een keer geproefd moet worden. Ik heb eigenlijk nog nooit iemand gehoord die deze vis niet lekker vind. Hij is stevig van structuur en erg smaakvol. Makkelijk te bereiden, je kan er alles mee doen. Roerbakken, in de oven, of lekker bakken in de pan, op de huid! Zoals jullie inmiddels weten, ben ik zelf gek op pure smaken, en eet ik mijn visje het liefst gewoon met een beetje peper en zout, zodat ik de vis proef. Dat mag namelijk met goede producten. Met lekker verse groente, en een goed wijntje. Ik ben absoluut geen chef-kok. Maar laat me wel graag inspireren door mensen die dit vak wel beoefenen. Dus voor de afwisseling pak ik er wel eens een kookboek bij. In het boek Sexy Food, staan superlekkere recepten, niet alleen met vis overigens. Zo ook een heerlijk recept met Roodbaars gecombineerd met langoustines.

 

Omdat ik graag alles met jullie deel, deze week een leuke like en share actie met deze vis, met het kookboek erbij. Deze donkere dagen, zijn volmaakt voor een romantisch avondje samen thuis achter het fornuis!

 

Het wijnadvies voor bij de Roodbaars, van Martijn Lutjenhuis van Fine Fleur:

Mensen kiezen snel voor een te volle chardonnay bij deze vis, wat zonde is. Want juist een fruitige witte wijn met voldoende frisheid zal deze delicate vis beter tot zijn recht laten komen. Bijvoorbeeld een fruitige Viognier uit deLanguedoc of een Colombard uit de Cascogne.

Laatste blogs

Jouw recept

Je naam*
Je e-mailadres*
Hoe heet je recept?*
Hoe lang duurt het om te maken?*
Voor hoeveel personen is dit recept?*
Wat voor maaltijd is het?*
Ingrediënt 1
Ingrediënt 2
Ingrediënt 3
Ingrediënt 4
Stap 1 (bereiding)
Stap 2 (bereiding)
Foto van het gerecht*
Maximum file size: 1 MB