Skip to content

Hollandse nieuwe haring, powerfood uit de zee!

Hollandse nieuwe haring, powerfood uit de zee!

Uitgesteld dit jaar.. Waarom? Omdat ze niet vet genoeg zijn. Voordat de Haring echt Hollandse Nieuwe genoemd mag worden, moet hij een vetpercentage hebben, van minimaal 22%. Heeft hij dat niet, vangen ze hem niet. Als ze starten met vangen, doen ze dit in 6 weken tijd voor een heel jaar. Dus hij moet gewoon van goede kwaliteit zijn. Willen we er het hele jaar van kunnen snoepen! Hoe kan het dat hij niet vet genoeg is, dit heerlijke visje? Heel logisch, omdat hij dan gewoon nog niet genoeg gegeten heeft. Als het kouder weer is, is er te weinig plankton voor de haring om zich vol te kunnen vreten. Een paar dagen goed weer, de watertemperatuur van het zeewater moet zo’n 13 a 14 graden zijn, kan er voor zorgen dat er zoveel plankton groeit, dat de Haring zich vol kan vreten. Zodat hij het juiste vetpercentage bereikt. Het is en blijft dus de natuur, die het regelt wanneer wij onze Hollandse Nieuwe Haring eten!

 

Onze leverancier, Haringhandel Hoek, haalt zijn Haring uit Denemarken. Als het vetpercentage dus zo’n 22 % is en de haringen gevangen worden, proeven ze aan de maag en ingewanden of ze hem goed vinden. Als hij dan naar hun zin is, dan gaan de Haringen met vrachtwagens naar Katwijk. Dit proeven en testen doet deze beste man al praktisch vanuit de wieg. Dus hij heeft er alle verstand van. Haringhandel Hoek is een echt familiebedrijf waar ambacht en kwaliteit hoog in het vaandel staat. In Katwijk worden de haringen gekaakt, gesorteerd op maat, en gepekeld, waarna diepgevroren. Een paar dagen voor de startdatum, gaan wij dan zelf onze partij uit kiezen. De ene partij is zouter dan de andere, harder of zachter. Je kiest als visspecialist uit wat bij je klanten past. Die ken je als het goed is goed genoeg!

Het blijft een feestje en een gezellige tijd. Wij vieren dit naar traditie met een korenwijntje! We versieren onze winkel met ons eigen unieke promotiemateriaal. Vorig jaar de kids, dit jaar werd ik geïnspireerd door mijn eigen hobby. En de hobby van zovelen op het moment. Sporten en gezond leven, het is echt van deze tijd. En daar hoort ook gezonde voeding bij. En dat is Haring absoluut, het is echt de Powerfood uit de zee. Het moest een fotoshoot worden met prachtige fitte hippe mensen. Het imago van de Haring mag best wat omhoog. Dus de stoute schoenen aan, en mijn prachtige oud sportjuf gevraagd, samen met een knapperd (ook nog aardig) uit de sportschool. Ze stonden allebei gelijk open voor mijn idee, en wilden me graag helpen. Hoe leuk is dat! Daar kan ik nou blij van worden! Samen met mijn favoriete fotograaf Ali Mousavi zijn we tot dit gave resultaat gekomen!

Nou wat ons betreft zijn we er klaar voor: de Hollandse Nieuwe 2015! Komt u maar lekker happen vanaf donderdag 18 juni!! Met een gratis korenwijntje, of een shotje tarwegras…..

Facebook_banner

Laatste blogs

Jouw recept

Je naam*
Je e-mailadres*
Hoe heet je recept?*
Hoe lang duurt het om te maken?*
Voor hoeveel personen is dit recept?*
Wat voor maaltijd is het?*
Ingrediënt 1
Ingrediënt 2
Ingrediënt 3
Ingrediënt 4
Stap 1 (bereiding)
Stap 2 (bereiding)
Foto van het gerecht*
Maximum file size: 1 MB