Skip to content

Hot bij Sluizeman: verse Heek op z’n Spaans!!

Hot bij Sluizeman: verse Heek op z’n Spaans!!

verseheekHeek, een beetje ondergewaardeerde vis. Waarom eigenlijk?

Ik weet het wel, hij wordt vaak verkocht uit de vriezer, als lekkerbek. En dan is hij toch minder lekker.
Wij verkopen hem echter vers. We kopen ze ‘heel’ in en Jack fileert ze zelf. Daarna heerlijk in de marinade en je hebt een supervisje voor een mooie prijs. Wat ook niet heel onbelangrijk is: Heek is zacht en subtiel van smaak en ……..goed te combineren.

Je kan ‘m lekker in het grill/vispannetje bakken. Maar zelf doe ik hem vaak met groente bedekt in de folie of ovenschaal, zodat de marinade zich lekker vermengt met zowel de vis als de groente! Rijst erbij en je hebt een heerlijke en gezonde maaltijd!

Maar wat is de heek eigenlijk voor een vis ? Is hij familie van de kabeljauw,waar komt hij vandaan? Hij is grijszilver van kleur, kan wel 1,80 lang worden en zwemt in onze eigen Noordzee en in de Atlantische oceaan. In Spanje en Portugal is hij super populair en wordt hij veel gegeten in schotels (zarzuela). Hij is geen directe familie van de kabeljauw, maar hoort wel tot de orde van de kabeljauwachtigen. Hij wordt ook wel zeesnoek genoemd en is bijna het hele jaar goed te verkrijgen.

De Latijnse benaming is Merluccius Merluccius, maar dat mag je best vergeten. Bij het bestellen noem je ‘m gewoon ‘heek’! Hij wordt ook wel ‘mooie meid’ genoemd, maar of ik die vergelijking nou zo passend vind?

Nog een tip voor de sporters en mensen die beetje op hun voeding letten: De heek is een vrij magere, eiwitrijke vis.

Groetjes Angelique

Laatste blogs

Jouw recept

Je naam*
Je e-mailadres*
Hoe heet je recept?*
Hoe lang duurt het om te maken?*
Voor hoeveel personen is dit recept?*
Wat voor maaltijd is het?*
Ingrediënt 1
Ingrediënt 2
Ingrediënt 3
Ingrediënt 4
Stap 1 (bereiding)
Stap 2 (bereiding)
Foto van het gerecht*
Maximum file size: 1 MB