Skip to content

Dorade grise, een vis die in de Nederlandse keuken steeds vaker wordt bereid

Dorade grise, een vis die in de Nederlandse keuken steeds vaker wordt bereid

Na een treurige blog en een weekje vakantie in Zeeland ben ik er weer. Wat overigens even erg lekker was, even onze hoofden leegmaken, gezellig met de kids. Na een bewogen week, dinsdag het overlijden van Bertus, vrijdag ook nog een hond onder de bus. Dan denken sommige mensen ‘een hond’, maar wij zijn toevallig ook nog echte hondenliefhebbers. Dus het was een behoorlijke rotdag, die vrijdag voor Koningsdag. En dan druk ik me nog heel netjes uit. Eerst al dat gevoel, de schrik, of het een hond of een kind was…. en dan het verdriet van die mensen. Bah…En dan moet je gewoon aan je werk. Nou dat vonden wij allemaal best wel pittig kan ik zeggen.

Een ruime week verder, wil ik wat over de Dorade vertellen. Hij is de vis van de maand. En dus een goede vis om nu te eten.

Je hebt 3 soorten Dorade’s namelijk:Dorade Grise, ook wel zeekarper genoemd, Dorade Rose, ook wel goudbrasem genoemd en Dorade Royal. Ze komen veel voor in de Middellandse zee en de kleinere soorten aan de Franse kust. Ook worden ze gekweekt vooral in Griekenland en het middellands zeegebied. In de zomer zijn ze zelfs in de Noordzee en Waddenzee te vinden, waar ze bij rotsachtige kusten mosselen plukken.

De Dorade Grise zie je bij ons het meest. Hij is grijs van kleur en heeft een beetje een ronde vorm. Bij zijn kop heeft hij een zwarte stip. Vanaf die stip loopt een streep tot aan zijn staart. Gemiddeld worden ze ongeveer 25 cm. Maar ze kunnen ook 60 cm worden en ongeveer 11 jaar oud. Hun voedsel bestaat voornamelijk uit vis en macrofauna.

De smaak van de Dorade is vrij vol en hij is iets vettig. Hij lijkt wel een beetje op de Zeebaars. In Zuid Europa is het een populaire vis en wordt daar veel gegeten. Maar ook in Nederland staat hij steeds vaker op het menu. Hij is makkelijk te bereiden. In de pan, de oven of op de BBQ. Ook is het helemaal hot om hem in een zoutkorst te bereiden. Dan blijft de smaak van de vis ook goed behouden. Wij hebben ze vrijwel altijd in de vitrine liggen bij Visspecialist Sluizeman. Heel of gefileerd. Deze week ook weer mijn eigen gerecht, de gevulde Dorade. Op mijn eigen manier. Gezond, lekker met groente ertussen. En geen gedoe met graatjes. Want ik houd ook wel een beetje van makkelijk.

Hieronder het recept met de zoutkorst, een favoriet van ons zelf. Geleerd in Portugal, waar wij dit gerecht vaak eten.

De Dorade heel houden, alleen de buik even laten schoonmaken. Die kan je vullen met lekkere verse kruiden en citroen. Naar eigen smaak. Dan doe je in een ovenschaal een laag zout van wel één cm dik. Gewoon grof zeezout. Daar leg je de vis met kruiden bovenop. Dan bedek je hem helemaal met zout. Sommige mensen mengen de bovenste laag zout ook nog met eiwitten. Doen wij zelf overigens nooit. Zo bak je de vis ongeveer 30/40 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden. Best wel spectaculair en vooral …gegarandeerd smullen. Dit kan je overigens ook goed doen met Zeebaars.

Groetjes Angelique

Laatste blogs

Jouw recept

Je naam*
Je e-mailadres*
Hoe heet je recept?*
Hoe lang duurt het om te maken?*
Voor hoeveel personen is dit recept?*
Wat voor maaltijd is het?*
Ingrediënt 1
Ingrediënt 2
Ingrediënt 3
Ingrediënt 4
Stap 1 (bereiding)
Stap 2 (bereiding)
Foto van het gerecht*
Maximum file size: 1 MB