Skip to content

De rode poon… een lekkernij bij Visspecialist Sluizeman!

De rode poon… een lekkernij bij Visspecialist Sluizeman!

Een vis die zo kan meespelen in een productie van Walt Disney, de Kleine Zeemeermin of SharkTale. Zo mooi van uiterlijk, een prachtige felle kleur, de Rode Poon.

Hij wordt ook wel ‘knorhaan’ genoemd, een naam die hij te danken heeft aan de knorrende geluiden die hij maakt om zo contact te maken met zijn soortgenoten en zijn belagers af te schrikken. Hij zwemt voor de kust van Noord-Afrika tot aan Noorwegen toe. Hoe noordelijker hoe lekkerder van smaak. Hij leeft voornamelijk van bodemvisjes en van macrofauna (ongewervelde dieren die met het blote oog te zien zijn).

Er zijn heel veel verschillende soorten poon: de grauwe en de rode zijn het meest bekend, maar de Rode is toch echt het lekkerst. Bij ons bij Visspecialist Sluizeman ligt hij al jaren in de vitrine, maar onze klanten lijken toch een beetje bang om hem te eten. Waarom? Er zit een graatje in. Zo jammer denk ik dan, want je weet niet wat je mist.

Gelukkig komt er heel langzaam een verandering bij de mensen op gang. Gezond eten is een hype, we willen weer de vissen uit onze eigen zeeën die eerlijk gevangen worden! Nou de Poon voldoet echt aan deze eisen! Hij heeft een heerlijke volle eigen smaak en is stevig van structuur. Ik eet hem al van kinds af aan, gevild, daarna gebakken. Lekker met de handen breek je de vis zo van het graatje af. Smullen maar! Ik begrijp dat de meeste mensen liever niet met de handen eten, maar het gaat ook heel goed met visbestek of gewoon met mes en vork. Je kan hem ook laten fileren, ook al raad ik dat niet aan, dan houd je te weinig vis over. Qua grote kan je de Rode Poon vergelijken met de Tong. Een kleine sliptong ga je ook niet fileren, zonde van je vis. Verder kan je de Rode Poon ook heerlijk bakken in de roomboter of bereiden in de oven. Ook is hij goed te gebruiken als je vissoep wilt maken. De Rode Poon is gezond voor je. De vis bevat veel goede vetten, is cholesterol verlagend en is rijk aan Calcium en Kalium. Een fijne andere bijkomstigheid is dat de Rode Poon geen dure vis is.

Op internet zijn heel veel recepten te vinden voor deze lekkere vis. Ik persoonlijk vind dat je deze vis om te beginnen zo naturel mogelijk moet eten. Zo leer je de smaak kennen van de Poon, hij heeft niet veel nodig namelijk. Dus gewoon beetje peper en zout. Daarna kan je altijd nog gaan experimenteren met diverse recepten.

 

Tip: Gerookte poon is ook echt een delicatesse. Gewoon in Uw eigen rookoventje, maar op verzoek kunnen wij ze ook voor u laten roken bij onze rokerij.

 

Nou ik hoop dat jullie deze Doutzen Kroes onder de vissen snel een keertje gaan proberen.

Groetjes Angelique

Laatste blogs

Jouw recept

Je naam*
Je e-mailadres*
Hoe heet je recept?*
Hoe lang duurt het om te maken?*
Voor hoeveel personen is dit recept?*
Wat voor maaltijd is het?*
Ingrediënt 1
Ingrediënt 2
Ingrediënt 3
Ingrediënt 4
Stap 1 (bereiding)
Stap 2 (bereiding)
Foto van het gerecht*
Maximum file size: 1 MB